Σε αυτό το blog γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα φωτογραφικό άλμπουμ που θα περιλαμβάνει εικόνες από τη Βλαχοκερασιά καθώς και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σκυρίτιδας (περιλαμβάνει τα χωριά Κολλίνες, Κερασιά, Αγία Βαρβάρα, Αλεποχώρι, Βούρβουρα και Πηγαδάκια) κάθως και να συγκεντρώσουμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις που αφορούν το χωριό.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Το δάσος Σκυρίτιδας


Μια από τις πολλές διαδρομές μέσα στο δάσος








Μπροστά το άγαλμα του Τάσου Γ. Στεφάνου και πίσω δεξιά αναμνηστική στήλη των ιδρυτικών Συλλόγων Κολλινών , Καλτεζών, Βλαχοκερασιάς και της πρωτοπόρου Ενώσεως Κερασιωτών.



Τάσος Γ. Στεφάνου:
Το δάσος δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την συνδρομή του Τάσου Γ. Στεφάνου. Γεννήθηκε το 1893 στην Αρβανιτοκερασιά (σήμερα γνωστή ως Κερασιά) Αρκαδίας. Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο στην Τρίπολη, σπούδασε δασολογία στην Γερμανία και την Αυστρία. Εργάσθηκε ως δασολόγος και συγγραφέας. Υπήρξε βουλευτής νομού Ροδόπης-Ξάνθης. Η αναδάσωση στην Σκυρίτιδα υπήρξε για τον Στεφάνου ένα όνειρο που γεννήθηκε το 1913 και πραγματοποιήθηκε τελικά το 1976. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ένα όνειρο, μια Ιδέα -Κορώνα ιδέα- που επί 63 χρόνια βασάνιζε την ψυχή μου, αμίλητη, πονεμένη, αλλά ολοζώντανη και καρτερούσα...»
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το δάσος της Σκυρίτιδας αποτελεί το πρώτο τεχνητό δρυμό στην Ελλάδα.


Ο Στεφάνου στη στήλη.
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε την αλλαγή του τοπίου γύρω από τη στήλη.





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MPRABO KSARF

Ανώνυμος είπε...

einai ena apisteuto polipoikilo dasos.

aporo pos mporese na peisei tous katoikous ton giro horion na afisoun gia ligo ta horafia tous kai na fitepsoun dentra.