Σε αυτό το blog γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα φωτογραφικό άλμπουμ που θα περιλαμβάνει εικόνες από τη Βλαχοκερασιά καθώς και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σκυρίτιδας (περιλαμβάνει τα χωριά Κολλίνες, Κερασιά, Αγία Βαρβάρα, Αλεποχώρι, Βούρβουρα και Πηγαδάκια) κάθως και να συγκεντρώσουμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις που αφορούν το χωριό.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Η εκκλησία του χωριού



Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της Βλαχοκερασιάς και είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Θεοτόκο. Είναι Βυζαντινού Ρυθμού και μάλιστα είναι η 3η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η κατασκευή της κράτησε πολλά χρόνια. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1910-1912 και ολοκληρώθηκε τελικά προς τα τέλη της δεκαετίας του 50' (περίπου το 1956) μετά από κόπους και ιδρώτα πολλών εργατών, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν κάτοικοι του χωριού, ενώ η χρηματοδότηση έγινε κυρίως από συλλόγους Βλαχοκερασιωτών στο εξωτερικό. Μπροστά της βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού στην οποία πραγματοποιείται και ο εορτασμός της Θεοτόκου κάθε χρονιά, το βράδυ της 14ης Αυγούστου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Tha itan sosto na anaferthei oti ta exoda gia tin anegersi tou naou ta anelave o syllogos twn Vlachokerasiotwn Pittsburgh, USA