Σε αυτό το blog γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα φωτογραφικό άλμπουμ που θα περιλαμβάνει εικόνες από τη Βλαχοκερασιά καθώς και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σκυρίτιδας (περιλαμβάνει τα χωριά Κολλίνες, Κερασιά, Αγία Βαρβάρα, Αλεποχώρι, Βούρβουρα και Πηγαδάκια) κάθως και να συγκεντρώσουμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις που αφορούν το χωριό.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Κερασιά

Η Κερασιά απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την Βλαχοκερασιά. Μάλιστα κατά μήκους του δρόμου που ενώνει τα δύο χωριά βρίσκονται πολλά σπίτια δημιουργώντας ίσως την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα εννιαίο χωριό! Η Κερασιά σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 280 κατοίκους, ωστόσο σήμερα υπολογίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200. Πρόκειται για ένα εξίσου πανέμορφο και καταπράσινο χωριό, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο όλες τις εποχές, ειδικότερα το φθινόπωρο και την άνοιξη. Σημείο σηνάντησης των κατοίκων αποτελεί η πλατεία του χωριού, χτισμένη απέναντι από την εκκλησία.


Η πλατεία της Κερασιάς


Μνημείο στην πλατεία



Η εκκλησία του χωριού

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Εκκλησίες (1)


Λίγα μέτρα μετά την είσοδο στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Άι Γιώργη. Σε αυτή πραγματοποιούνται αρκετές από τις λειτουργίες.




Οι Άγιοι Απόστολοι: Ανεβαίνοντας τον λόφο πίσω από τον Άι Γιώργη βρίσκουμε το κοιμητήριο του χωριού, όπου είναι χτισμένη και η εκκλησία του Αγ. Νικόλαου. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων , περιτριγυρισμένη από πολλά δέντρα. Η θέα από το λόφο αυτό είναι πραγματικά
εκπληκτική, καθώς φαίνεται αμφιθεατρικά όλο το χωριό .


Ο Αγ. Νικόλαος

Η εκκλησία του χωριού



Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της Βλαχοκερασιάς και είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Θεοτόκο. Είναι Βυζαντινού Ρυθμού και μάλιστα είναι η 3η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η κατασκευή της κράτησε πολλά χρόνια. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1910-1912 και ολοκληρώθηκε τελικά προς τα τέλη της δεκαετίας του 50' (περίπου το 1956) μετά από κόπους και ιδρώτα πολλών εργατών, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν κάτοικοι του χωριού, ενώ η χρηματοδότηση έγινε κυρίως από συλλόγους Βλαχοκερασιωτών στο εξωτερικό. Μπροστά της βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού στην οποία πραγματοποιείται και ο εορτασμός της Θεοτόκου κάθε χρονιά, το βράδυ της 14ης Αυγούστου.

Το δάσος Σκυρίτιδας


Μια από τις πολλές διαδρομές μέσα στο δάσος








Μπροστά το άγαλμα του Τάσου Γ. Στεφάνου και πίσω δεξιά αναμνηστική στήλη των ιδρυτικών Συλλόγων Κολλινών , Καλτεζών, Βλαχοκερασιάς και της πρωτοπόρου Ενώσεως Κερασιωτών.



Τάσος Γ. Στεφάνου:
Το δάσος δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την συνδρομή του Τάσου Γ. Στεφάνου. Γεννήθηκε το 1893 στην Αρβανιτοκερασιά (σήμερα γνωστή ως Κερασιά) Αρκαδίας. Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο στην Τρίπολη, σπούδασε δασολογία στην Γερμανία και την Αυστρία. Εργάσθηκε ως δασολόγος και συγγραφέας. Υπήρξε βουλευτής νομού Ροδόπης-Ξάνθης. Η αναδάσωση στην Σκυρίτιδα υπήρξε για τον Στεφάνου ένα όνειρο που γεννήθηκε το 1913 και πραγματοποιήθηκε τελικά το 1976. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ένα όνειρο, μια Ιδέα -Κορώνα ιδέα- που επί 63 χρόνια βασάνιζε την ψυχή μου, αμίλητη, πονεμένη, αλλά ολοζώντανη και καρτερούσα...»
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το δάσος της Σκυρίτιδας αποτελεί το πρώτο τεχνητό δρυμό στην Ελλάδα.


Ο Στεφάνου στη στήλη.
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε την αλλαγή του τοπίου γύρω από τη στήλη.





Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Και λίγα λόγια για το χωριό (1)

Η Βλαχοκερασιά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 960μ και είναι το κεφαλοχώρι του Δήμου Σκυρίτιδας. Οι κάτοικοι του δήμου Σκυρίτιδας είναι 2.248 σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι της Βλαχοκερασιάς είναι περίπου 500-600 (στην απογραφή του 2001 είχαν καταγραφεί 683 κάτοικοι).


Δημόσια Κτίρια:
Στο χωριό υπάρχει σχολείο (Νηπιαγωγείο , Δημοτικό και Γυμνάσιο) αλλά ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια (όπως είναι γνωστό το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλα χωριά στις μέρες μας). Απέναντι του βρίσκεται το δημαρχείο του δήμου Σκυρίτιδας και λίγο πιο πέρα το Κ.Ε.Π. . Επίσης στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το κοινοτικό ιατρείο.


Το σχολείο του χωριού




Πέτρινο θεατράκι στο προαύλιο του σχολείου.
Στο βάθος διακρίνεται το δημαρχείο.



Το δημαρχείο



Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών

Εικόνες από την Βλαχοκερασιά


Η είσοδος του χωριού. Πάνω στην πλάκα είναι χαραγμένο ένα ποίημα του Χρ. Δ.Στρατηγόπουλου: "Φύτεψε ένα πανανθρώπινο όραμα. Κάποιος θα βρεθεί να το ποτίσει."


Η ταμπέλα αυτή βρίσκεται στην πλατεία της Βλαχοκερασιάς. Όλες αυτές είναι πόλεις στις οποίες μετανάστευσαν κάτοικοι του χωριού.


Μνημείο δίπλα από τη πλατεία.