Σε αυτό το blog γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα φωτογραφικό άλμπουμ που θα περιλαμβάνει εικόνες από τη Βλαχοκερασιά καθώς και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σκυρίτιδας (περιλαμβάνει τα χωριά Κολλίνες, Κερασιά, Αγία Βαρβάρα, Αλεποχώρι, Βούρβουρα και Πηγαδάκια) κάθως και να συγκεντρώσουμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις που αφορούν το χωριό.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Αγ. Χριστόφορος



\

Η εκκλησία του Αγ.Χριστόφορου είναι χτισμένη στο δάσος της Σκυρίτιδας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τις Κολλίνες. Είναι το υψηλότερο σημείο του Δήμου Σκυρίτιδας, με υψόμετρο 1119μέτρα.

Παναγίτσα - Αγ. Κων/νος


Το ξωκλήσι της Παναγίας βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Μάναρη, περίπου 500μέτρα από τη Βλαχοκερασιά. Η λειτουργία στο εκκλησάκι γίνεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτέμβρη.




Ο Αγ. Κωνσταντίνος (γιορτάζει στις 21 Μαϊου) βρίσκεται σε ένα χωματόδρομο προς το Μάναρη, 2χιλιόμετρα περίπου από την Παναγίτσα.

Πηγές (2)







Η πηγή αυτή βρίσκεται λίγα μέτρα πριν από την είσοδο της Κερασιάς και είναι γνωστή ως η βρύση του Μέξα (ήταν Τούρκος αξιωματούχος στην περιοχή τα χρόνια της Τουρκοκρατίας).
Γύρω από τη βρύση υπάρχει έντονη βλάστηση και κυρίως πλατάνια. Μεταξύ της βρύσης και του δρόμου υπάρχει μια πλακόστρωτή πλατεία. Επίσης πρόσφατα κατασκευάστηκε και ένα ξύλινο κιόσκι δίπλα από τη βρύση.

Πηγές (1)





Η βρύση αυτή βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ της Κερασιάς και της Βλαχοκερασιάς . Δίπλα της υπάρχουν δύο μεγάλοι πλάτανοι. Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνεται μία ακόμη πέτρινη βρύση.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

Στο δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης, 20χλμ περίπου από την Τρίπολη, βρίσκεται μία από τις εξόδους που οδηγεί στα χωριά του δήμου Σκυρίτιδας.


Η εκκλησία βρίσκεται λίγο μέτρα πριν από το δρόμο που οδηγεί στην Κερασιά και την Βλαχοκερασιά


Η εκκλησία περιβάλλεται από μια πέτρινη μάντρα.


Χάρτης του δήμου Σκυρίτιδας.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Χειμώνας στη Βλαχοκερασιά (1)


Αριστερά διακρίνεται το δημαρχείο, στο κέντρο το γήπεδο και δεξιά το σχολείο



Το χωριό σε χειμωνιάτικο φόντο

Η Πλατεία του χωριού


Η πλατεία, δίπλα από την εκκλησία της Βλαχοκερασιάς πήρε την σημερινή μορφή της πριν από 10 περίπου χρόνια.


Το καμπαναριό και δίπλα η πλατεία, ένα χειμωνιάτικο βροχερό βράδυ.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Το Σπήλαιο της Βλαχοκερασιάς






Στην ανηφόρα προς το κοιμητήριο του χωριού και συγκεκριμένα ακριβώς από πάνω από τον Άϊ Γιώργη βρίσκεται η μοναδική είσοδος που έχει βρεθεί για ένα σπήλαιο. Το σπήλαιο ήταν γνωστό από παλιά στους κατοίκους ωστόσο για πρώτη φορά κατέβηκαν σε αυτό σπηλαιολόγοι πριν από 2 χρόνια. Μια προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν από τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού, χωρίς ωστόσο επιτυχία, καθώς το σπήλαιο είναι πολύ απότομο και τα μέσα ήταν πενιχρά (η προσπάθεια είχε πραγματοποιηθεί την δεκαετία του 40') . Σε αυτό , όπως φαίνεται και στις εικόνες, βρέθηκαν δεκάδες νάρκες και διάφορα άλλα πυρομαχικά από την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου.






Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Ανεμογεννήτριες: Αλλοίωση του τοπίου ή εκσυγχρονισμός;

Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες σε δύο βουνά Βόρεια της Βλαχοκερασιάς (σε απόσταση περίπου 2-3χλμ από το χωριό), διχάζοντας τους κατοίκους και όχι μόνο. Πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών το τοπίο καταστράφηκε, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι με αυτή την κίνηση ο τόπος εκσυγχρονίστηκε και ότι οι κάτοικοι θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.
Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν θα ήθελα να την εκφράσω την προσωπική μου άποψη καθώς αυτό το μπλοκ δεν σκοπεύει να γίνει χώρος αντιπαράθεσης των δύο πλευρών. Ωστόσο παραθέτω διευθύνσεις μερικών ιστολογίων που ασχολούνται με αυτό το θέμα και το παρουσιάζουν από τη δική τους οπτική γωνία:
http://arkadians.org/index.php?option=com_content&task=view&id=404&Itemid=2
http://www.ecotec.gr/categories.php?catID=3

Πηγή:http://starobserver.wordpress.com


Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Κερασιά (2)

Όπως προαναφέρθηκε, ο Στεφάνου καταγόταν από την Κερασιά. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το βιβλίο του "Αναδρομή στα Περασμένα".



Το Δημοτικό σχολείο της Κερασιάς το 1904. Δυστυχώς σήμερα είναι κλειστό καθώς δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά στο χωριό.


Γενική άποψη της Κερασιάς. Στα δεξιά διακρίνουμε την εκκλησία. Αντιγράφω από το βιβλίο:
«ΚΕΡΑΣΙΑ: Η Γενέτειρά μου. Βρίσκεται στο 20ο χιλιόμετρο του ασφαλτοστρωμένου δρόμου Τριπόλεως-Σπάρτης σε υψόμετρο 900-1000μ. Έχει φυσικές βρύσες, υδραγωγείο, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, τακτική συγκοινωνία με την Τρίπολη, πλούσια βλάστηση. Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδος »


Η εκκλησία του χωριού (Άγιος Παντελεήμων). Άρχισε να χτίζεται το 1900 και τελείωσε μετά από 35 χρόνια.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Κερασιά

Η Κερασιά απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την Βλαχοκερασιά. Μάλιστα κατά μήκους του δρόμου που ενώνει τα δύο χωριά βρίσκονται πολλά σπίτια δημιουργώντας ίσως την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα εννιαίο χωριό! Η Κερασιά σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 280 κατοίκους, ωστόσο σήμερα υπολογίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200. Πρόκειται για ένα εξίσου πανέμορφο και καταπράσινο χωριό, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο όλες τις εποχές, ειδικότερα το φθινόπωρο και την άνοιξη. Σημείο σηνάντησης των κατοίκων αποτελεί η πλατεία του χωριού, χτισμένη απέναντι από την εκκλησία.


Η πλατεία της Κερασιάς


Μνημείο στην πλατεία



Η εκκλησία του χωριού

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Εκκλησίες (1)


Λίγα μέτρα μετά την είσοδο στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Άι Γιώργη. Σε αυτή πραγματοποιούνται αρκετές από τις λειτουργίες.




Οι Άγιοι Απόστολοι: Ανεβαίνοντας τον λόφο πίσω από τον Άι Γιώργη βρίσκουμε το κοιμητήριο του χωριού, όπου είναι χτισμένη και η εκκλησία του Αγ. Νικόλαου. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων , περιτριγυρισμένη από πολλά δέντρα. Η θέα από το λόφο αυτό είναι πραγματικά
εκπληκτική, καθώς φαίνεται αμφιθεατρικά όλο το χωριό .


Ο Αγ. Νικόλαος

Η εκκλησία του χωριού



Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της Βλαχοκερασιάς και είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Θεοτόκο. Είναι Βυζαντινού Ρυθμού και μάλιστα είναι η 3η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η κατασκευή της κράτησε πολλά χρόνια. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1910-1912 και ολοκληρώθηκε τελικά προς τα τέλη της δεκαετίας του 50' (περίπου το 1956) μετά από κόπους και ιδρώτα πολλών εργατών, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν κάτοικοι του χωριού, ενώ η χρηματοδότηση έγινε κυρίως από συλλόγους Βλαχοκερασιωτών στο εξωτερικό. Μπροστά της βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού στην οποία πραγματοποιείται και ο εορτασμός της Θεοτόκου κάθε χρονιά, το βράδυ της 14ης Αυγούστου.

Το δάσος Σκυρίτιδας


Μια από τις πολλές διαδρομές μέσα στο δάσος








Μπροστά το άγαλμα του Τάσου Γ. Στεφάνου και πίσω δεξιά αναμνηστική στήλη των ιδρυτικών Συλλόγων Κολλινών , Καλτεζών, Βλαχοκερασιάς και της πρωτοπόρου Ενώσεως Κερασιωτών.



Τάσος Γ. Στεφάνου:
Το δάσος δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την συνδρομή του Τάσου Γ. Στεφάνου. Γεννήθηκε το 1893 στην Αρβανιτοκερασιά (σήμερα γνωστή ως Κερασιά) Αρκαδίας. Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο στην Τρίπολη, σπούδασε δασολογία στην Γερμανία και την Αυστρία. Εργάσθηκε ως δασολόγος και συγγραφέας. Υπήρξε βουλευτής νομού Ροδόπης-Ξάνθης. Η αναδάσωση στην Σκυρίτιδα υπήρξε για τον Στεφάνου ένα όνειρο που γεννήθηκε το 1913 και πραγματοποιήθηκε τελικά το 1976. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ένα όνειρο, μια Ιδέα -Κορώνα ιδέα- που επί 63 χρόνια βασάνιζε την ψυχή μου, αμίλητη, πονεμένη, αλλά ολοζώντανη και καρτερούσα...»
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το δάσος της Σκυρίτιδας αποτελεί το πρώτο τεχνητό δρυμό στην Ελλάδα.


Ο Στεφάνου στη στήλη.
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε την αλλαγή του τοπίου γύρω από τη στήλη.