Σε αυτό το blog γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα φωτογραφικό άλμπουμ που θα περιλαμβάνει εικόνες από τη Βλαχοκερασιά καθώς και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σκυρίτιδας (περιλαμβάνει τα χωριά Κολλίνες, Κερασιά, Αγία Βαρβάρα, Αλεποχώρι, Βούρβουρα και Πηγαδάκια) κάθως και να συγκεντρώσουμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις που αφορούν το χωριό.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Η ονομασία της Βλαχοκερασιάς και της Αρβανιτοκερασιάς

Αρχικά τα δύο χωριά αποτελούσαν δύο γειτονιές με κοινή ονομασία ως Κερασιές. Η Αρβανιτοκερασιά ήταν τότε αλλιώς γνωστή ως η "Δώθε Κερασιά" ενώ η Βλαχοκερασιά ως η "Πέρα ή Πίσω Κερασιά". Προφανώς το όνομα οφειλόταν στις πολλές κερασιές που ευδοκιμούσαν στην περιοχή αυτή.
Ωστόσο ένα περιστατικό μάλλον περί το 1700-1800 οδήγησε στην αλλαγή της ονομασίας των χωριών σε Αρβανιτοκερασιά και Βλαχοκερασιά. Ο Τούρκος Τοπάρχης της Τρίπολης επεδίωξε να αποκτήσει την κυριότητα των δύο χωριών. Τελικά πέτυχε τον στόχο του μόνο στην Βλαχοκερασιά, ενώ λέγεται ότι η Αρβανιτοκερασιά κατάφερε να ξεφύγει από τον Τούρκο τοπάρχη χάρη στην εξυπνάδα του δημογέροντα της.
Η τουρκική ιδιοκτησία στην Βλαχοκερασιά διατηρήθηκε και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και αποκαταστάθηκε πολύ αργότερα από το ελληνικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: