Σε αυτό το blog γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα φωτογραφικό άλμπουμ που θα περιλαμβάνει εικόνες από τη Βλαχοκερασιά καθώς και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σκυρίτιδας (περιλαμβάνει τα χωριά Κολλίνες, Κερασιά, Αγία Βαρβάρα, Αλεποχώρι, Βούρβουρα και Πηγαδάκια) κάθως και να συγκεντρώσουμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις που αφορούν το χωριό.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

Κολλίνες (1)

Οι Κολλίνες είναι ένα καταπράσινο χωριό χτισμένο σε μια απότομη βουνοπλαγιά (είναι χαρακτηριστικό ότι μερικά σπίτια από τη μια πλευρά έχουν δύο ορόφους και από την άλλη μόνο ισόγειο!). Ενώνεται με τη Βλαχοκερασιά μέσω του δάσους της Σκυρίτιδας. Οι Κολλίνες είναι ουσιαστικά χωρισμένες σε δύο μέρη, το κύριο χωριό και το πέραχώρι που βρίσκεται σε μια πλαγιά απέναντι από τις Κολλίνες. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 508 κάτοικοι. Το χωριό διαθέτει δημοτικό σχολείο και στον ίδιο χώρο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με την ευθύνη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.
Επίσης πολύ κοντά στις Κολλίνες βρίσκεται και ο μικρός οικισμός της Αγίας Βαρβάρας (γνωστότερος ως Κάτω Κολλίνες) , με πληθυσμό που δεν ξεπερνούσε τα 100 άτομα όταν έγινε η απογραφή. Το υψόμετρο είναι περίπου 650μ.

Η κεντρική εκκλησία των Κολλινών αφιερωμένη στη Θεοτόκο (γιορτάζει στις 8 Σεπτέμβρη) και μπροστά η πλατεία.


Μνημείο για τους πεσόντες.


Λεπτομέρεια από το μνημείο.


Πρόσοψη της εκκλησίας αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου, λίγα μέτρα πιο κάτω από την κεντρική εκκλησία.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας παιδιά. Πολύ καλή προσπάθεια. Η καταγωγή μου είναι από Κολλίνες οπότε περνάω από Βλαχοκερασία σχεδόν 3 φορές τον χρόνο.Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σκυρίτιδας είναι μαγευτική και κρίμα που δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη. Ελπίζω οι νεότερες γενιές να αλλάξουν την κατάσταση χωρίς βεβαίως να φτάσουμε σε υπερβολές.Δεν χρειάζεται να γίνουμε "Αράχωβα"" αλλά μερικοί παραδοσιακοί ξενώνες θα έλυναν εν μέρη το πρόβλημα.Γιατί για 'μένα είναι πρόβλημα. Αν συνεχίσουμε έτσι τα χωριά, όπως και σε όλη την Ελλάδα, θα ερημώσουν αργά ή γρήγορα.Όσον αφορά το τελευταίο, εννοείται πως δεν είναι η μόνη λύση ο τουρισμός. Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή και δεν έχω σκοπό να σας κουράσω. Αυτά. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

Στην ανάρτηση Κολλίνες(1) η τελευταία εκκλησία είναι η Κοίμησις της Θεοτόκου, γνωστότερη ως Παναγίτσα.

jpro είπε...

Σε ευχαριστώ για τη πληροφορία, ελπίζω να κατάλαβα και να διόρθωσα το όνομα της σωστής εκκλησίας!
Όσο για τους ξενώνες, θα συμφωνήσω μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η διόρθωση...

Εδώ και καιρό το site των Κολλινών δυστυχώς δεν λειτουργεί. Εκεί θα μπορούσατε να βρείτε αρκετό φωτογραφικό υλικό και άλλες ιστορικές πληροφορίες.

Χαιρετώ!

Ανώνυμος είπε...

www.kollina.gr kai prin kai tora kai meta.... www.kollina.gr